Tipy, podle kterých vybrat pečící troubu

Vybrat si správnou troubu, která bude multifunkční a bude splňovat všechny vaše podmínky, není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát a to se jedná o standardní vybavení každé kuchyně. Na trhu je dostupných nespočet modelů s různými funkcemi. Jak ale vybrat tu správnou troubu? Přečtěte si tipy níže.

Trouba na pečení: plyn nebo elektrika?

Prvním a hlavním krokem je ujistit se, jestli chcete troubu plynovou nebo elektrickou. Při volbě plynu zakoupíte troubu většinou nakombinovanou se sporákem. Zato elektrické trouby existují na trhu samostatně mnohem častěji. S tímto bodem také souvisí to, jestli chcete právě troubu kombinovanou nebo samostatnou. Samostatnou troubu je možné umístit standardně pod varnou desku nebo pod vrchní pracovní plochu kuchyňské linky, oblíbené v dnešní době jsou trouby vestavěné. Mají ovládání pouze pro troubu, nikoliv pro sporák, a není tedy nutné mít varnou desku od téhož výrobce. Volně stojící trouby se na trhu příliš neobjevují, a když už, jsou to spíše malé typy stolních trub ne vhodné úplně pro každého. Většinou tedy narazíte na vestavné typy, které jsou určeny pro zakomponování do kuchyňské linky a jsou také oblíbenější.

Vybírejte podle kvality

Je pravidlem u naprosté většiny výrobků, že s vyšší cenou zpravidla obdržíte také vyšší kvalitu a budete spokojenější. Platí to i v tomto případě. Pokud si vyberete nejlevnější troubu na trhu, nemůžete od ní očekávat žádné zázraky. Vždycky je nejlepší udělat kompromis a za slušnou cenu sehnat troubu se slušným výkonem. Stejně tak u dražších výrobků bývají často lepší doprovodné služby, jako např. delší záruka apod. Rozhodně si před koupí o daném výrobku zjistěte co nejvíce informací ať se poté vyhnete zklamání nebo nespokojenosti.

Údržba

Ačkoliv se tento bod nezdá jako příliš důležitý, rozhodně ho nepodceňujte. Co se týče čištění vnitřního prostoru trouby, existují dva základní způsoby samočištění a to za prvé pyrolitický a za druhé katalytický. Při prvním pyrolytickém způsobu se krátkodobě v troubě zvýší teplota, nečistoty jsou takřka vypáleny a po skončení procesu se jen otře dno trouby. V případě katalytického způsobu jsou tři vnitřní strany trouby pokryty plechy s porézní smaltovou úpravou, přičemž tento materiál dokáže zničit tuk ulpělý na stěnách. Po ukončení pečení stačí ponechat troubu po dobu přibližně 20 minut v „režimu čištění“ a poté setřít nečistoty. Speciálním programem pro čištění může být i funkce Aqua Clean, kdy odmaštění probíhá pomocí páry, která vznikne z vody v pekáči, který vložíte do trouby a několik minut necháte zahřívat. Tato funkce není dostupná na všech výrobkách. Po dokončení procesu opět jen jednoduše setřete nečistoty.

Funkce trouby na pečení

Pečící trouby můžou být vybaveny nejrůznějšími funkcemi, které vám usnadní práci a ušetří peníze a hlavně čas. Dnes už je skoro samozřejmostí funkce grilu. U novějších typů trub nejsou výjimkou přehledné dotykové displeje či vnitřní osvětlení, umožňující kontrolu pečení přes dvířka. Praktickými vylepšeními mohou být například výklopný gril, teleskopické výjezdy nebo výsuvné pečicí vozíky nebo pizza pečení či infrapečení.